Als de klok drie ure slaat, 
dan, bij Kachtem langs de vaart,
eet men met vrienden al te gader,
de lekkere St.-Jans.

Een chocolaatje puur en fijn, 
in  Kachtem kennen ze d'er van:
De Kachtemse St.-Jan.

Openingsuren kerk tijdens ommegang

 

Kachtem Ommegang
in 2019
van 22 juni
tot 2 juli

(klik bovenaan op programma)

 

St.-Janswandeling

 

 

Kachtem Ommegang 2019 komt eraan!

Van 22 juni tot 2 juli is Kachtem terug de plaats waar je moet zijn: je kan er de unieke sfeer opsnuiven van dit lokale gebeuren met intussen heel wat vaste waarden: aan vele huizen zullen terug St.-Jansvlaggen wapperen en menige gevels zullen getooid zijn met de St.-Janstros. Talrijke verenigingen brengen een gevarieerd programma met voor elk wat wils.

Wie nog wat wil nagenieten van vorige edities van Kachtem Ommegang, kan hier terecht voor een fotoreportage van de verschillende activiteiten. De foto's van vorig jaar zijn tijdens de ommegang te bezichtigen achteraan in de kerk.

Waarom naar St.Jan komen 'dienen'?

St.-Jan de Doper wordt, reeds langer dan mensenheugenis, aanroepen voor genezing van allerlei hoofd- en keelziekten, voornamelijk tegen epilepsie en kinderstuipen. 

Bevlaggingswedstrijd

Het oogt feestelijk als de huizen bevlagd worden tijdens Kachtem Ommegang. Om de Kachtemnaren, die hieraan meedoen, te belonen, werd in 2008 gestart met een bevlaggingswedstrijd. Ook dit jaar gaat deze wedstrijd door. Ieder die zijn huis bevlagt met een St.-Jansvlag, kan deelnemen. Na de sluitingsmis (2 juli) heeft dan de trekking plaats met diverse mooie naturaprijzen.
Wie nog geen St.-Jansvlag heeft, kan er nog steeds één aanschaffen bij Guido Bonte (Filip de Pillecynstraat 24) tegen de prijs van 20 euro.

St.-Janstrossen

Op zaterdag 22 juni vanaf 18 uur worden opnieuw St.-Janstrossen gemaakt onder deskundige begeleiding. Dit gaat door aan de kerkingang in samenwerking met enkele Kachtemse verenigingen. Er is eveneens een spirit-moment voorzien. De St.-Janstrossen zijn een mooie opsmuk van de Kachtemse huizen tijdens de noveen. Tevens worden er de 'paaltrossen' gemaakt die zullen geplaatst worden op de rode palen op diverse plaatsen in Kachtem.

Sint-Janskoeken

In 2008 werd bakker Julien Haerinck bereid gevonden om ons nieuw idee te helpen realiseren: de sint.-janskoek. De vorm is een makelij van Alexander Vanneste. Deze koek is opnieuw verkrijgbaar bij bakker Haerinck.

Sint-Janswandeling

De werkgroep van de Sint-Jansverering realiseerde in 2014 een nieuwe wandeling in Kachtem : DE SINT-JANSWANDELING. Voor meer informatie, de wandelroute en meer bijlages kan je terecht op deze pagina.

St.-Jansspel

Voor de leerlingen van de lagere school werd door de werkgroep dit unieke spel ontwikkeld. Het betreft een gezelschapsspel waarbij op speelse wijze het leven van Sint Jan de Doper beleefd wordt. De finale van dit spel is vaak hilarisch. Het spelregelment kan je vinden door hier te klikken. Voor meer informatie kan je terecht bij de leden van de werkgroep, zie rubriek 'Werkgroep'.

Affiches

De affiches kregen enkele jaren terug een totaal nieuw uitzicht.. Op de linkerkant staat een kleurenafdruk van een oude prent van St.-Jan. De rechterkant is bedoeld voor het programma van Kachtem Ommegang. Wie een affiche wenst, kan contact opnemen met de leden van de werkgroep.

Steun

Wie de Sint-Jansverering financieel wil steunen, kan zijn of haar bijdrage afgeven aan Guido Bonte (Filip de Pillecynstraat 24) of storten op het rekeningnummer BE17 9531 3876 3721. Dank!

 

Laatste aanpassing:
2/06/2019

n