Maken van sint-janstrossen en sint-jansolie

Vrijdag 22 juni vanaf 19u00

 

Naar aloud gebruik wordt tijdens Kachtem Ommegang Sint-Jan negen dagen lang gevierd en aangeroepen en worden de huizen bevlagd. Een zeer oud gebruik is het maken en ophangen van de SINT-JANSTROS.  

 

Dit jaar wil de werkgroep St.-Jansverering, naar analogie meer voorgaande jaren, meer aandacht schenken aan de St.-Janstrossen. Het zou mooi ogen in Kachtem mochten heel wat voorgevels versierd worden met deze St.-Janstros. Niet iedereen weet echter hoe deze te maken. Daarom wordt, enkele uren voor de opening van Kachtem Ommegang, een initiatief ingericht vanuit de werkgroep. Meerdere verenigingen zegden hun medewerking toe: KVLV, KAV, Markant, Okra, Ziekenzorg en Gezinsbond.

 

Samenstelling en betekenis

De Sint-Janstros is een ruiker of krans van kruiden, planten en bloemen. Ze bevat een aantal kruiden of planten waaraan meestal een geneeskracht werd toegeschreven, waaronder het bekende Sint-Janskruid. Daarnaast kan de krans ook veel wilde planten en tuinplanten bevatten, zoals korenbloem, gele iris, varens, madeliefjes, viooltjes, witte en rode rozen en witbont gestreept siergras. De ondergrond van de tros of de krans bestaat uit notenblaren of notentakken aangevuld met graanhalmen, wilde varens en hazelaartakken. Alles wat op dat moment bloeit kan eigenlijk gebruikt worden. De witte en blauwe kleuren verwijzen naar de onkreukbaarheid van Sint-Jan en de rode kleuren naar zijn martelaarschap.
Tijdens de openingsmis op 22 juni, om 19h00, heeft de zegening van de Sint-Janstrossen plaats (dit gebeurt reeds sedert 2002).
In 2009 werden voor de eeste maal op diverse plaatsen in Kachtem rode palen geplaatst waaraan trossen werden gehangen. Dit jaar gaan we daar mee verder. Op deze avond zullen ook deze 'paaltrossen' gemaakt worden.

Sint-jansolie

Met St.-Janskruid kan je echter nog heel wat meer doen. Zo kunnen we er Sint-Jansolie mee maken.
Hoe, wanneer en waarom dit gemaakt wordt, zal die avond duidelijk worden.

Waar:

Deze activiteit heeft plaats aan de kerkingang  (Rumbeeksestraat). Heidi zal zorgen voor deskundige uitleg.

Mee te brengen:

voor het maken van sint-janstrossen:

enkele kruiden en planten zoals hierboven beschreven (eventueel kan ter plaatse ook nog geruild worden met anderen)
snoeischaar
kleine tang
binddraad
eventueel een (rood) lint voor een strik

Voor het maken van sint-jansolie

vers geplukte sint-jansbloemen
een fles die kan afgesloten worden (vb van fruitsap)
1/4 liter olijfolie

DEZE AVOND WORDT GRATIS AANGEBODEN !!!

Inlichtingen en inschrijving

Guido: Hogestraat 52, tel. 051/31.38.17 & 0473/52 06 48

Weetje:
Volgens een Duitse legende doorprikte de duivel in een jaloerse bui
de bladeren van het sint-janskruid omdat het magische krachten bezat.

Meer informatie over de St.-Janstrossen