Sint-Janstros

Naar aloud gebruik wordt tijdens Kachtem Ommegang Sint-Jan negen dagen lang gevierd en aangeroepen en worden de huizen bevlagd. Een zeer oud gebruik is het maken en ophangen van de SINT-JANSTROS. Dit gebruik gaat zeker terug tot in de 6de eeuw, toen onze streken gekerstend werden en vele bestaande gebruiken een christelijke duiding kregen.

De Sint-Janstros is een ruiker of krans van kruiden, planten en bloemen die in de avond van 23 juni met de hand geplukt werden na de eerste vigiliemis. De kruiden en planten werden samengebonden of tot krans verwerkt en werden in de tweede vigiliemis meegebracht naar de kerk en na de derde vigiliemis (dageraadsmis) werden ze dan aan de gevel of op de deur vastgemaakt. Het doet een beetje denken aan de bloemstukken en adventskransen die rond Kerstmis overal aan de huizen te zien zijn. Soms werden drie trossen opgehangen, aan beide zijden en boven de deurstijl. De Sint-Janstros bevat een aantal kruiden of planten waaraan meestal een geneeskracht werd toegeschreven, waaronder het bekende Sint-Janskruid. Daarnaast kan de krans ook veel wilde planten en tuinplanten bevatten, zoals korenbloem, gele iris, varens, madeliefjes, viooltjes, witte en rode rozen en wit-bont gestreept siergras. De ondergrond van de tros of de krans bestaat uit notenblaren of notentakken aangevuld met graanhalmen, wilde varens en hazelaartakken. De witte en blauwe kleuren verwijzen naar de onkreukbaarheid van Sint-Jan en de rode kleuren naar zijn martelaarschap.

Sedert 2002 gebeurt in de openingsmis op 23 juni de zegening van de Sint-Janstrossen.

Misschien een goed idee om een Sint-Janstros te maken, te laten zegenen in de openingsmis en er achteraf uw huis mee te versieren.